practică de prim ajutor și prevenirea reacțiilor furioase

Mă întreabă multă lume cum să prevină sau să oprească reacțiile furioase necotrolate. Momentele în care ceva din mediul în care suntem (imagine, gust, miros, sunet, excitant tactil) declanșează o reacție de furie pe care nu o putem opri. Ți s/a întâmplat vreodată? Declanșatorul accesează o amintire din subconștient și implicit o energie foarte puternică, alimentată din trecut, pe care ți-e greu să o controlezi. Cum poți rămâne prezent și conștient, ca singură stare în care elimini conflictele?
Respiră 🙂
Descriu mai jos una din cele mai simple și eficiente metode pe care le cunosc. Poți practica pașii următori atât ca metodă de prevenire, cât și ca intervenție de urgență (practica STOP-ului (pentru a-ți antrena prezența conștientă):

1. STOP! Te oprești din ceea ce faci/spui (poti folosi în practica preventivă ca ”ajutor” pe PC / mobil unul din programele de aici, pe care le setezi să te anunțe la intervalul dorit: http://plumvillage.org/mindfulness-practice/mindfulness-software/)

2. Pleacă din încăpere într-un loc liniștit, dacă e nevoie. Îndreaptă spatele și poziția generală a corpului. Respiră profund, numărând până la 10 (repetând, dacă e nevoie). Observă respirația: pe care nară respiri mai ușor? Nara stângă: ești mai receptiv, deschis, reflexiv. Nara dreaptă: ești mai incisiv, implicat. Doar observă, pentru moment, fără să judeci.
3. Observă ce simți în corp și minte (mai ales negativ – tensiune, durere, furie, agitatie etc.). Doar observă si lasă orice senzație să plece mai departe. Nu te identifica cu ceeea ce simți / observi. Spune de exemplu „simt agitatie, simt frustrare” in loc de „sunt agitat, sunt frustrat”.
4. Cum îți poate folosi observația la definirea următoarei tale acțiuni?

5. Continuă să respiri conștient. Acționează atunci când simți că acțiunea vine din calm și claritate interioară.

 

Îți recomand să stabilești o practică zilnică a tehnicii, timp de 30 de zile. Acasă sau la birou stabilește de comun acord cu colegii sau familia să practicați împreună și să aveți un semnal sonor pe care îl poate declanșa oricine simte că ar trebui să revină / reveniți la respirația conștientă. Nu există contraindicații și vă poate reduce drastic conflictele interioare și sociale 🙂
Spor la practică și respirație cu bucurie!