Te invit sa stai în liniște, cu tine, câteva momente, fără să faci nimic, înainte de a citi mai departe.
Liniște, respirație conștientă, repaus.
Câți oameni cunoști, cu care poți sta în tăcere minute în șir?
Am crescut obișnuit cu mult zgomot de oraș. În permanență urechile captau sunete, mai mult sau mai puțin stridente, mai mult sau mai puțin vindecătoare. Uneori adormeam cu muzica în căști, lucram sau învățam ascultând muzică. Unele sunete alinau, altele erau zumzet, zgomot, zarvă.
Mi-a luat mulți ani să îmi fac curaj să stau în tăcere nouă zile consecutive, într-un curs de meditație. Nu am vorbit, nu mi s-a vorbit. Atunci am început să mă aud mai clar.
De atunci, tăcerea conștientă îmi e parte din viață. Mă ajută să îmi regenereze organismul, în special creierul. Mă ajută să îmi descifrez emoțiile, să îmi observ gândurile și stările. Îmi e mai ușor să mă liniștesc atunci când simt agitație. Tăcerea face loc intuiției, creativității și soluțiilor naturale. În liniște îmi găsesc puterea interioară.
Sunt din ce în ce mai multe explicații științifice pentru asta.
Invit câteva momente de liniște înainte de a mânca, de a lucra, înainte de o discuție importantă cu echipa cu care lucrez, înainte de a vorbi. Stau în tăcere dimineața după ce mă trezesc, atunci când conduc, când merg pe stradă, când privesc copiii jucându-se, când sunt cu cineva drag. Mă bucur de liniște când cânt, între două sunete, între două cântece.
Când ai stat în tăcere cu tine ultima dată?
Liniște, respirație conștientă, repaus.