Privește în interior…

Notă către sine, de Ziua Internațională a Păcii:

Unde cauți pacea? În corectarea gesturilor vecinului sau a iubitei? În pedepsirea parlamentarilor, copiilor neascultători, marilor poluatori sau a criminalilor de război? În câștigarea disputei verbale cu șeful sau amicul? În suduirea șoferului care ți-a tăiat calea? În autocritică?

Orice căutare a păcii în exterior te duce în sens opus. Ăsta e exact rolul căutării – să-ți arate unde nu e pacea. O cauți, care va sa zică nu o ai.

Lumea din exterior e așa cum o vezi, iar tu o vezi așa cum ești în interior. Experiențele tale de viață îți oglindesc gândurile și emoțiile. Vezi agresivitate, violență, frică pentru că, individual și colectiv, asta proiectezi din interior. Ceilalți îți sunt oglinzi care te reflectă cu toate nuanțele tale, știute și neștiute. Proiecții pe pereți.

Pacea se manifestă în exterior atunci când o lași să se manifeste în interior. Trăiești pacea, iar căutările, luptele, problemele, conflictele se dizolvă atunci când nu mai ai nevoie de ele pentru a-ți aminti cine nu ești.

Tu ești sursa imaginii proiectate.

Cum arată lumea ta interioară? O cunoști?

Ce e viu în ea? Onorezi asta în fiecare zi?

Ce e ascuns în ea? Lași să se exprime, oricât ar fi de neplăcut?

Ce simți, cum se manifestă asta în corp? Îți permiți să experimentezi orice vine, fără să te opui?

Atunci când toate păcile mici se vor armoniza, marea și mult căutata Pace își va face apariția în mod natural. Liniște în zgomot. Ordine în haos. Iubire în frică. Integritate în falsitate. Interdependență în separare.

Primești provocarea?