Acceptarea tensiunii

Ai tendința să respingi momentele neplăcute ale vieții? Mai ales tensiunea generată de conflictele interioare sau cu ceilalți? Simți stres, furie, anxietate și ți-ai dori ca lucrurile să fie altfel, să nu mai simți emoții negative sau  durere în corp?

În fiecare zi viața te aduce în cel puțin o zonă tensionată, poate în relații din familie, cu prietenii sau  colegii. Cineva ți-a vorbit urât, șeful a strigat la tine, copilul nu te ascultă, vecinul a parcat iar mașina pe locul tău, te critici pentru o alegere pe care ai făcut-o. În interior, procesele sunt intense și ai vrea îți fie bine. Să scapi de agitație, să te poți relaxa. Doar că, uneori, pe măsură ce îți dorești mai intens să te detensionezi, neliniștea crește. Cu cât te împotrivești mai mult tensiunii pe care o trăiești, ea se amplifică – în special dacă sursa ei e tot acolo.

Mintea vrea să rezolve situația fugind de starea asta neplăcută și dând vina pe factorii  externi. Se ceartă, argumentează, găsește motive pentru care nu ar trebui să simți asta și lucrurile ar trebui să fie altfel. Ceilalți ar trebui să se schimbe. Situația ar trebui să fie altfel. La naiba, viața ar trebui să fie un flux permanent de fericire, armonie, pace, echilibru și iubire! 🙂 Ce caută tensiunea asta neplăcută aici?

Soluția vine din altă parte. Te întorci direct spre „uragan” și privești.

Ai vrea să încerci să te relaxezi în tensiune? Să te întorci spre ea, să o îmbrățișezi, să te uiți în interiorul ei și să vezi ce dar îți aduce? Să o accepți așa cum e?

Ajută dacă respiri conștient, cu spatele drept. Respiri profund, din abdomen. Numeri până la 10. Apoi de la capăt.

Încetinești corpul și mintea.Te oprești din mișcarea fizică. Închizi ochii.

Observi ce simți. Cum arată emoția? Dar senzația din corp, în detaliu? Folosești atenția ca o rază precisă, incisivă, în locul în care o simți.

Stai atent acolo unde simți ceva, fără să dorești să trăiești altceva decât este. Topești senzația sau emoția cu atenția. Dizolvi gândul în momentul prezent, observând-ul cu atenție.

Transformi astfel tensiunea în combustibil pentru o viață conștientă. E darul pe care poți alege să ți-l faci în fiecare moment.

Dacă e greu și te poticnești, mărește doza de atenție. Practică asta timp de 30 de zile, în fiecare zi, la aceeași oră.

Să fii bine.