Cum se manifestă energia masculină în conflicte?

Abordez tehnici de conștientizare și transformare pașnică a conflictelor diseară la Oradea (al doilea din cele patru ateliere) și pe 28 mai la București. Mai sunt locuri libere.

Am coborât din barcă, pe ponton. O duzină de luptători mascați stăteau aranjați circular cu armele în mână în jurul foișorului în care ne aștepta comandantul lor. În spate vedeam cum alte câteva zeci de oameni înarmați stau pe poziții. Comandantul ne aștepta relativ jovial la prima noastră întâlnire. Eram într-un loc ascuns în mijlocul unei mlaștini, unde armatele guvernamentale nu aveau voie să intre.

Eram împreună cu cele două colege de-ale mele. Trei tineri dintr-o echipă internațională de menținere a păcii, instruiți să intervenim prin mijloace și prezență nonviolente în zone active de conflict din sudul insulelor Filipine. Munca noastră însemna patrulare și însoțire neînarmată a civililor, în special a activiștilor pentru drepturile omului, într-o zonă care era la intersecția a trei forțe armate oficiale și a mai multor grupări paramilitare. Ca de obicei, bărbații își arătau mușchii și armele, femeile și copii erau cei mai vulnerabili.

Ce „arme” ai la dispoziție ca bărbat, civil, atunci când discuți cu alți bărbați înarmați – care luptă fie pentru identitate și autonomie, fie pentru respectarea statului și a legii? 

Atitudinea – empatie și compasiune. Multă răbdare și ascultare în tăcere, cu  un limbaj nonverbal care să arate clar că ești acolo și auzi ce ți se spune. Puține întrebări, mai mult sprijin pentru a crea un spațiu de dialog real.

Comportamentul – nonviolent, pașnic / blând și ferm. Atenție la tonul vocii, poziția corpului, gesturi, îmbrăcăminte, obiceiurile locale, prezență conștientă. Crearea unei relații autentice, de încredere.

Idei de soluționare a conflictului – creativitate. Să știi cum să auzi nevoile (ne)spuse de interlocutor, să găsești și să propui soluții acceptabile.

Înapoi în lumea „noastră”.

Ce instrumente are un bărbat la dispoziție pentru a aborda un conflict în societate?

Acționează bărbații constructiv sau distructiv într-o situație tensionată?

Cine declanșează cele mai multe conflicte agresive / violente în societate, bărbații sau femeile?

Sunt empatia, blândețea, iubirea și grija calități pe care bărbații e de dorit să și le cultive?

De ce doar 20% din participanții la evenimentele Semințe de fericire și cei care ne urmăresc pe internet sunt bărbați?  🙂

Diseară la Oradea (al doilea din cele patru ateliere) și pe 28 mai la București vom discuta despre calitățile importante pentru a aborda constructiv conflictele și cum le putem cultiva cu atenție atât la bărbați, cât și la femei.