Pacea atrage pace…

Mai jos e textul brut pe care l-am scris pentru presă după atacurile cu bombe din Bruxelles.

Fiecare viață e sacră, indiferent în ce trup e purtată. Rasa umană e una singură, iar atacuri sinucigașe și inutile precum cele din Bruxelles, Ankara și Lahore sunt o dovadă că vârsta noastră emoțională, mentală și spirituală este subdezvoltată raportată la potențial. Unii dintre noi (indivizi, grupări, state) mai cred că prin violență extremă îți poți atinge scopurile și că a ucide semeni, indiferent de motiv, e legitim.

Sinucigașii sunt doar în vârful unui aisberg, modelat de politica externă a marilor puteri și acțiunile economice ale marilor industrii – inclusiv cea de armament. Un medic psihiatru ar recomanda tratament urgent unui pacient care prezintă simptomele violente și (auto)distructive ale umanității.

Politica europeană și nord-americană în Orientul Mijlociu începând cu anii ‘70, dar mai ales din 2001 încoace, a destabilizat întreaga zonă. Intervențiile din ultimii ani din Africa de Nord și Orientul Mijlociu au alimentat grupările radicale și stimulat atacurile din ultimii ani din capitalele europene și din multe alte zone ale globului. Asta nu e o noutate.

Partea invizibilă a aisbergului conține restul manifestărilor umanității. Acolo aș căuta speranța, creativitatea, nonviolența, empatia. O nouă paradigmă, un nou nivel al conștiinței. Aici e potențialul de transformare pozitivă pe care îl putem activa, atunci când simțim tristețe, revoltă și frică. Pentru a avea pace trebuie să fim și să facem pace.

Acțiuni care ar putea influența pozitiv viitorul

Scuze publice cerute pentru atrocitățile comise de statul belgian în Africa (Congo, Ruanda, Burundi etc.) și în alte locuri de pe glob în timpul colonialismului. Toate aceste traume relativ recente (până în anii ‘60) au probabil încă un impact puternic în conștiința și memoria colectivă. Teroarea atrage teroare. Iertarea e importantă pentru a curăța trecutul și a putea construi o altă relație cu restul lumii.

Reducerea producției și a comerțului cu armament, neparticiparea la atacuri asupra altor țări. Belgia e unul din producătorii și comercianții principali de armament din lume. Tehnica militară produsă în Belgia a fost vândută preponderent în Orientul Mijlociu, în special Arabiei Saudite (care se pare că sprijină grupări înarmate inclusiv în Siria).

Armata belgiană a participat în ultimii ani la atacuri aeriene în zona Orientului Mijlociu, fapt care poate alimenta aversiunea grupărilor radicale.

Investigarea motivelor complexe (inclusiv politicile interne și externe) pentru care Belgia este văzută ca pilonul principal al extremismului musulman în Europa. După unele surse, sute de cetățeni belgieni luptă printre altele alături de forțele ISIS.

Acoperire media echilibrată, responsabilă, fără imagini traumatizante, fără promovare de stereotipuri („musulmanii sunt teroriști”). Frica atrage frică. Promovarea obsesivă a imaginilor șocante de după atentate crează stress și panică, poate duce la traume secundare de lungă durată pentru toți cei care consumă informații din mass media. Prin felul în care sunt relatate evenimentele în presa principală, efectele terorii cresc exponențial. Este cel mai bun rezultat pe care l-ar spera orice grupare care intenționează să răspândească frică în masă.

Punerea în perspectivă largă a evenimentelor recente: un procent infim din actele teroriste din Europa ultimilor ani a fost organizat de musulmani. Teroarea a fost răspândită mai ales de grupări radicale de identitate europeană.

Pe de altă parte, per ansamblu, numărul atentatelor a scăzut constant la nivel global în ultimii ani. În prezent, cele mai multe atentate teroriste au loc în țări musulmane.

Promovarea unei culturi a dialogului și a păcii. Introducerea de cursuri de educație pentru pace în școli ar stimula pe termen lung înțelegerea conflictelor, cu cauze și soluții, cunoașterea și aplicarea paletei largi de souții posibile pentru transformarea conflictelor prin mijloace pașnice. Creșterea investiției în soluții militare, în ani în care războiul nu se mai poartă convențional, nu pare să aducă deloc mai multă securitate, ci din contră, crește riscul ca orice țară care participă la agresiunea asupra altui stat, să devină la rândul său țintă.

Sprijinirea grupurilor și cetățenilor care intervin nonviolent în zonele respective. Există organizații (ca de exemplu Badael – http://badael.org/en/homepage/) care lucrează din interior pentru transformarea pașnică a conflictelor în Siria. Există politicieni și clerici moderați care poartă dialoguri și sunt preocupați de o schimbare pașnică. Există informați clare în favoarea intervenților directe ce pot fi făcute pentru a stopa sursele de finanțare, sprijin politic, militar și economic, ale grupărilor înarmate. E nevoie de voință de a acționa strategic în direcția asta.

Transformarea suferinței și fricii în compasiune și iubire. E nevoie de o schimbare de paradigmă la nivel individual și colectiv. Fiecare persoană expusă la frică, tristețe și revoltă poate transforma în sine energia negativă în emoții pozitive. Liderii politici și religioși pot organiza evenimente de comemorare și rugăciune comune multi-religioase și confesionale. Astfel de momente necesită punți de umanitate, nu prăpăstii de ură – la nivel concret, de discurs și acțiune. Iubirea atrage iubire.

România poate juca un rol diferit în regiune, de dialog și mediere pe niveluri multiple. Diplomații români și societatea civilă pot colabora cu experiențele specifice pe care le au. Acest lucru necesită o viziune pe termen lung și o înțelegere practică a câștigului care vine din acțiuni non-militare de asigurare a securității. Cea mai bună siguranță ți-o oferă relațiile funcționale, ferme și respectuoase cu vecinii și alți parteneri economici, culturali și politici.

 

Documentare:

https://www.statista.com/chart/4093/people-killed-by-terrorist-attacks-in-western-europe-since-1970/

http://www.smallarmssurvey.org/fileadmin/docs/H-Research_Notes/SAS-Research-Note-11.pdf

http://www.flemishpeaceinstitute.eu/press/saudi-arabia-prime-market-belgian-arms-exports-2011

http://ziuadecj.realitatea.net/eveniment/teroare-la-bruxelles-opinie-neasteptata-a-unui-specialist-de-la-cluj-vina-nu-este-doar-a-teroristilor-noi-agravam-lucrurile–145972.html

http://www.theguardian.com/commentisfree/2016/mar/24/scariest-brussels-reactoin-paranoid-politicians-isis-atrocity-belgium?CMP=fb_gu

http://usuncut.com/world/peace-activist-brussels-5-things/

http://www.globalresearch.ca/belgiums-exit-from-anti-isil-coalitions-bombing-campaign-in-syria-and-iraq/5460409

http://www.huffingtonpost.com/omar-alnatour/muslims-are-not-terrorist_b_8718000.html

https://pietervanostaeyen.wordpress.com/2015/10/11/belgian-fighters-in-syria-and-iraq-october-2015/

http://atwar.blogs.nytimes.com/2012/04/05/profit-and-proliferation-a-special-report-on-belgian-arms-in-the-arab-uprising-part-i/

http://themoderatevoice.com/210761/