Schimbul abundenței – Târg de Crăciun fără consum

Sâmbătă 12 decembrie  Orele 9:30-12, Biblioteca Judeţeană Gh Sincai, Oradea
Târg de Crăciun fără Consum Editia a II a

 

afis web

Ți-ai făcut deja lista de cumpărături și te gândești stresat de unde o să ai banii / dacă o să găsești ce vrei / dacă o să le placă ce le-ai cumpărat?

Îți propunem altceva 🙂

  • Crăciunul este o perioadă specială în an: cu timp pentru familie şi prieteni, colinde, mâncăruri bune, sanie şi zăpadă. El e însă tot mai mult răpit de comercial, asaltaţi fiind de chemarea la cumpărături frenetice, supraconsum de alimente şi obiecte, producerea de gunoi pentru mediu şi acumularea de lucruri de care nu avem cu adevărat nevoie. În educaţia alimentară a copiilor şi nu numai, ceva bun e echivalat cu ceva dulce, iar zahărul a devenit înlocuitor general pentru afecţiune şi atenţie de calitate.

Consumul inconștient de obiecte și mâncare sădește semințe de nefericire și poate crea dependență. Pentru a crea alternative sănătoase pentru oameni şi planetă – îți propunem un altfel de târg de Crăciun în care:

* Să împărtăşim surplusul prin schimburi libere și bazate pe economia darului,

* Să revendicăm semnificaţia Crăciunului şi a darului dincolo de comercial.

Valorile evenimentului pentru gustări şi standuri expo:

* Hrană integrală şi naturală: fără produse suprarafinate, conservanţi, coloranţi şi adaosuri de sinteză chimică.  Fără alcool, tutun şi zahăr.

* Produse care respectă etica grijii faţă de mediu, sine şi ceilalţi: fără -ide care ucid (ierbicide, pesticide, fungicide), fără produse care rezulta din exploatarea altor fiinţe, din materiale reciclate şi reciclabile sau biodegradabile.

cfc 3

Încurajăm în mod special participarea familiilor cu copii, care să se implice atât în schimbul liber, înnoindu-şi astfel jucăriile în mod creativ şi personalizat, cât şi în pregătirea de gustări de împărţit cu ceilalţi care să respecte valorile amintite mai sus.

Standurile expo vor include inspiraţie pentru un stil de viaţă plin de abundență și bucurie, redus la consum şi activităţi practice pentru copii.

Un altfel de târg de Crăciun – cu reducere la … consum!

Vino deci să explorăm împreună semnificația Crăciunului, dincolo de comercial: schimbăm daruri, din ceea ce avem, să spunem și să ascultăm povești, colindăm și să degustăm.
Schimbul abundentei: Cum pot participa?

Schimbul abundenţei este o întâlnire a comunităţii pentru a ne sărbători și împărtăși abundenţa şi oferi o alternativă la consumul exagerat şi la cumpărăturile de sărbători. De asemenea este o oportunitate de a ne inspira copiii şi unii pe ceilalţi spre o viaţă cu consum mai redus, mai aproape de oameni şi natură.

De ce optăm pentru schimb?

* Sărbătorile de iarnă sunt sezonul de cumpărături majore pentru români, care contribuie la crearea de gunoi nou şi datorii suplimentare

* Avem cu toţii lucruri în surplus pe care nu le folosim, dar care ar putea fi utile altora

* E plăcut să dăruieşti de sărbători. Mulţi dintre noi vor să continue să facă daruri.

cfc 2

Mic ghid de utilizare:

  • Pasul 1: Găseşte trei lucruri de calitate în casă sau biroul tău de care cineva s-ar putea bucura în dar ceva util, interesant, distractiv sau frumos care e în forma bună şi de care te poţi despărţi. (“de calitate” nu înseamnă neparat scumpe. Înseamnă bine făcut, funcţional, cu valoare potenţială. Preţul original nu contează).
  • Pasul 2. Vino cu ele la Biblioteca Judeteană. Nu-ţi abandona lucrurile. Facem mai mult decat atât. Adu darul prezenţei tale. Stai să vorbeşti cu alţii, să spui povestea lucrului pentru persoana care îl doreşte. Apoi găseşte alte lucruri pe care ai vrea să le iei acasă ca daruri pentru alţii sau pentru tine. Nu ne târguim. Fiecare aduce lucruri la care e gata să renunţe şi pleacă cu ceea ce își doreşte.
  • Pasul 3. Foloseste darurile pe care le duci acasă pentru a-ţi reduce cumpărăturile de sărbători.  

Trei paşi simpli, asta este. O rundă de dat şi primit care nu include bani şi resurse noi.

Pentru unii dintre noi poate fi un exerciţiu care ne provoacă limitele: o şansă să ne detaşăm de unele lucruri, să lăsăm grija că nu vom lua înapoi „partea noastră corectă”, să renunţăm la ideile comerciale că nu e un dar real dacă nu e nou nouţ de la magazin.

Notă

Locaţia, holul mare al Bibliotecii Judetene Gh Sincai, va fi deschisă pentru noi de la 9.30 pentru a ne aranja lucrurile pe mesele puse la dispoziţie.

Ambalaj eco

Organizatia Naţională Cercetaşii României va sprijini împachetarea de cadouri alese cu materiale reciclate şi naturale.

Colţul Copiilor

Daca va exista public si doritori, putem relua două activităti pentru copii

# Atelier de poveşti pentru (când suntem) Copii: “Cum au furat Grinchii Crăciunul” (Dr Seuss)

# Scurt teatru de familie: În Dar Nimic (dupa Patrick McDonnell)

Gustări:

Puteti aduce ceai in termos si gustări ce pot fi împărţite în grup şi care respectă valorile evenimentului: fără alcool, tutun şi zahăr rafinat.

Intrarea pe bază de voie bună și bucurie!