Cum să-ți „îmblânzești” șeful „pisălog” și „șacalul” din tine. Dintr-o mișcare.

„Iarăși mi-a trimis un e-mail „super-urgent” prostul ăsta de șef! Ce mă enervează! Nu înțelege că deja lucrez la un proiect important și nu am cum să îi trimit un alt raport până mâine? Imposibil! Absurd! Simt că mă sufoc de atâta presiune. Naiba să-l ia și pe mine să mă lase în pace. ”

Așa arată un tipar nesănătos de comunicare. Judecată/etichetă – Gânduri – Poziții – Ordine. Șeful îți trimite un mesaj și neavând curajul să-i spui ce te frământă, ai un monolog interior. După care probabil că te dai peste cap să îi îndeplinești cerințele. Dacă asta se repetă des, dezvolți boli / afecțiuni fizice.

Ce-ar fi să încerci altceva?

Empatie față de sine:

„Când primesc mesaje de genul ăsta de la șeful meu, simt frustrare și iritare, pentru că nevoia mea de a fi eficientă în proiectul în care deja sunt implicată, nu e satisfăcută. Aș fi dispusă să îmi iau cateva minute, să ies la o plimbare la aer curat și să mă gândesc cum aș putea să-i raspund și sincer și constructiv?”

Conectare onestă:

„Dragă Ovidiu (șeful), când primesc astfel de mesaje de la tine simt tensiune și confuzie pentru că, dacă aș da curs cererii tale, asta ar avea un impact negativ în echipa noastră – proiectul la care deja lucrez și care e pentru toți o prioritate nu ar putea fi terminat la timp. Ai fii de acord să aștepți până săptămâna viitoare (miercuri) să-ți trimit noul raport pe care mi-l ceri? Asta îmi va da timp să fiu eficient și să mă asigur de calitatea ambelor proiecte în cauză.”

Modelul de comunicare de data asta: Observație – exprimarea Sentimentelor – și a Nevoilor – formularea unei Cerințe clare.

E un caz real. Ce a răspuns șeful după ce a auzit ultimele două formulări (empatie / conectare)?

– Bineînțeles că pot aștepta până miercurea viitoare, acum că înțeleg clar motivele tale întemeiate!

– Dar (consternare)…de ce nu ne-ai spus asta niciodată până acum?

– Pentru că nimeni din echipă nu mi-a explicat în felul ăsta până acum 🙂

Metoda se numește Comunicare Nonviolentă și ne îmbogățește viața de zece ani încoace. Scopul ei este conectarea la sine și la ceilalți. E unul din pilonii și sursele de inspirație de bază ai lucrului-joacă și vieții noastre.

Fondatorul metodei, Marshall Rosenberg, a plecat săptămâna trecută către alte lumi. Mulțumim pentru tot ce ne-ai învățat și vom continua să-ți sărbătorim prezența în viața noastră cu muzică, girafe și iubire.