semințe de empatie

Info: Vom lucra cu empatia în comunicare și educația non-formală la atelierul de gradinarit interior si Seminte de fericire de la Suceava (22-23 noiembrie). Mai sunt două zile pentru înscrieri.

Când ți s-a întâmplat ultima dată să asculți pe cineva care îți spune o problemă de viață, fără să-i dai sfaturi sau să îl/o aprobi? Să stai în liniște, cu contact vizual, zâmbitor, să arăți că asculți și ești prezent cu toată ființa, fără să spui ceva de genul ”Vai, ai dreptate, e groaznic când ți se întâmplă așa ceva!”.

Mai concret – când ai făcut asta față de sentimentele și trăirile tale interioare? Când ți-ai arătat empatie ultima dată, fără autocompătimire, fără păreri de rău sau auto-judecăți și învinovățiri? Fără să cauți rapid soluții, să fugi repede în viitor (”mâine va fi mai bine”).

Multe din conflictele pe care le trăim vin din ne-iubirea de sine. Dezvoltarea empatiei față de sine e un prim pas către o altă trăire. Empatia față de ceilalți vine ca urmare și completare. Cum o putem dezvolta? Prin antrenament zilnic, cum ar fi:

– scrie pe bucățele de hârtie, în versuri, pentru ce-ți ești recunoscătoare și pune-le la vedere prin casă / birou

– ține un jurnal în care treci cele mai importante trei reușite ale zilei, de ce ești mulțumită și ce iubești la tine

– evită să-ți dai rapid sfaturi într-o situație grea, ia-ți puțin timp să fii doar prezent în situația respectivă

– acceptă-ți stările negative ca experiențe valide de viață, fără a te identifica cu / atașa de ele

Acceptă, respectă, mulțumește și iubește-te în totalitate. Zilnic, în mod organizat. Exercițiul zilnic va schimba pe rând toate ”programele” negative pe care le-ai colectat de-a lungul vieții (”nu sunt bună de nimic”, ”voi fi iubită doar dacă fac/sunt/am alceva…”, ”merit tot ce mi se întâmplâ rău”, ”sunt un nepriceput” etc.).

Empatia de sine va atrage empatia față de ceilalți și-ți va reduce conflictele interioare și exterioare. Zămbetul larg și strălucirea naturală de pe fața ta vor veni ca bonus 🙂

Spor la practică!