Aici și acum

INFO: Mai sunt 38 de zile din campanie (click aici). Continuăm să primim contribuții pentru construcția centrului de Semințe de fericire de la Gugu. Mulțumim pentru sprijinul arătat până acum! Am aprecia dacă ați alege cum să sprijiniți proiectul și ați da mai departe mesajul celor interesați. 

”Fericirea e aici

Nu mai am nici o grijă

Merg nicăieri și fac nimic

Și nu mă mai grăbesc.”

E un cântecel pe care l-am învățat la Plum Village în Franța. Mă ajută să-mi amintesc că momentul prezent e singurul pe care îl pot trăi și că fericirea vine din a fi prezent aici și acum. Mindfulness / suchness.

Nefericirea vine din goana minții fie în trecut, fie în viitor. ”Mintea maimuță” cum i se mai spune,  nu e mulțumită de ce trăiește acum și caută ”proptele” în experiențele plăcute ale trecutului sau se îngrijorează de ce-i poate aduce rău viitorul. Sare din loc în loc agitată. Deseori mintea e ca un calculator care are deschise mai multe ferestre / programe și le rulează simultan. Risipă de atenție și energie.

O practică utilă universală e atenția la respirație. Nu controlul ei, ci atenția. Respirăm incorect / incomplet în cea mai mare a timpului. Atenția la respirație (prin rugăciune, yoga, meditație, tai chi sau alte practici) ne ajută să fim prezenți aici și acum, în corpul pe care îl avem. Respirația e ”firul roșu” care leagă tot ce e viu: toate ființele respiră.

O simplă practică de fericire:

Inspir profund,

aduc în interiorul meu bucuria de a trăi aici și acum,

expir profund,

elimin grijile și fricile

și zâmbesc.

 

P.S. Hedi Hoka a lansat un CD care ajută la stabilirea unei practici de prezență / mindfulness. Îl găsiți aici.