Antrenează-ți capacitatea de apreciere

Antrenamentul de joi (pentru fericire)

Unul din cele mai simple și totodată eficiente lucruri pe care le putem face zilnic e să ne dezvoltăm capacitatea de a ne aprecia pe noi și pe ceilalți. De a ne fi recunoscători, de a exprima gratitudine.

Se recomandă pentru: situații tensionate de lungă durată în relații personale (copii, parteneri de viață, părinți, prieteni), la locul de muncă, pe stradă. În special pentru situațiile în care (ne) criticăm, învinovățim și nu găsim nimic pozitiv în relația cu noi înșine sau cu ceilalți.

Spirala tensiunii și a acuzelor se înlocuiește cu compasiune și iubire. Concret.

Timp de practică: minim 10 minute, în fiecare zi (funcționează mai bine într-un cadru relaxant, alături de un pahar de vin sau cană de ceai). Minim 4 săptămâni.

Metoda:

*85% din aceste momente exprimați apreciere concretă pentru 1-3 lucruri făcute de cealaltă persoană, ce v-au adus bucurie

*10% din timp exprimați regret pentru ce ați făcut voi și a cauzat supărare sau disconfort celuilalt

*5% din discuție indicați acțiuni ale celuilalt care v-au făcut nefericiți. Nu învinovățiți, vorbiți despre cum v-ați simțit voi la momentul respectiv.

Nu inversați procentele. Practicați minim o lună, regulat. Începeți primele 3 săptămâni doar cu momente de apreciere, înainte de a trece la ultimele 5 procente.

Atenție:  Efectele pozitive nu au fost testate suficient, poate apărea dependență. Nu există efecte negative adverse.