Transforma aversiunea in compasiune

Ce faci atunci cand simti aversiune fata de altcineva sau fata de tine insuti? Atunci cand simti ca furia si frustrarea te iau pe sus cu fulgi cu tot cu puterea unui suvoi de sentimente pe care nu le controlezi?

1. Opreste-te din ce faci. STOP! Evident actiunea ta (iti) cauzeaza suferinta. A actiona cu aversiune, frustrare, invidie, frica, ura este cea mai sigura reteta pentru a-ti crea propria nefericire.
Stabileste cu familia / colegii un semnal sonor sau vizual cu care sa ceri pauza de care ai nevoie si care sa fie respectata. Intrerupe conversatia si spune-le ca vei reveni in cateva minute.

2. Retrage-te intr-un colt (al casei, biroului) unde poti fi in pace.

3. Observa-ti respiratia pana simti ca te linistesti. Numara pana la 10 cu ochii inchisi, daca e nevoie. Mai numara o data, pana cand simti ca respiratia e normala, ritmica, profunda.

4. Observa-ti sentimentele fara sa le judeci sau sa te atasezi de ele. Vei vedea ca ele se schimba cu rapiditate daca le lasi sa plece.

5. Tradu mesajul sentimentelor. Care-ti sunt nevoile care nu sunt satisfacute acum?

6. Ce poti face pentru a le satisface fara a rani pe nimeni? Alege-ti strategiile. Comunica-le clar celorlalti. Cerinte si intrebari deschise, nu ordine si somatii.

Actioneaza cu empatie, compasiune si iubire pentru toate fiintele cu care interactionezi. Sadeste seminte de fericire.

Da, mai ales copiii pot invata foarte repede practica de mai sus.