Esti responsabil de propria-ti fericire

Exista o practica in companiile comerciale. Serviciile pe care le pot face altii mai eficient in locul tau sunt „externalizate”. Sunt date altora in grija pentru ca ei le vor „livra” mai repede, mai bine, mai ieftin.

Deseori tindem sa facem la fel cu fericirea noastra. Mergem la preot / pastor / guru / predicator / medic / vraci / terapeut / saman / psiholog / psihiatru atunci cand vrem sa ne vindecam. Nivelurile de constiinta la care cautam sprijin sunt diverse, metodele fiecaruia dintre ei difera. Multi dintre ei insa fac acelasi lucru: ne adancesc starea de nefericire.

Cum asta? Creind credinta ca avem nevoie de cineva din exterior pentru a fi fericiti, pentru a ne elibera de suferinta. Avem nevoie de intermediari. De oricine altcineva in afara de noi. Putem fi reparati, examinati, disecati pe bucati, carpiti ca un radio vechi stricat. Urmam tratamente, luam pastile, doar sa dispara repede. Si fara durere, daca se poate.

Toate remediile exterioare functioneaza pana la un punct. Vindecarea cu adevarat vine atunci cand ne dam seama ca suntem singurii pe deplin responsabili de propria (ne)fericire. Un sfat / tratament / remediu bun este acela care ne trimite catre noi insine; daca ne aminteste ca suntem singurii care putem sa intrerupem suferinta. Sadind seminte de fericire. Acum. Acum. Acum…