Cum sa inveti sa spui „nu”

Multi dintre noi au o nevoie bine dezvoltata de a contribui la bunastarea celor din jurul nostru. Vrem sa ajutam si reactionam imediat pozitiv atunci cand suntem solicitati. Vi s-a intamplat sa spuneti ‘Da’ unei cerinte si in acelasi timp (sau putin dupa) sa va dati seama ca asta a declansat un conflict interior; exista o alta nevoie care e mai puternica si prioritara? Conflictul interior escaladeaza si ne simtim nefericiti pentru ca nu stim cum si ce sa alegem?

De ce nu putem spune „Nu”?

Poate pentru ca:

– ne e frica sa nu stricam relatia cu cel care cere

– vrem cu adevarat sa contribuim la binele celuilalt

– nu stim cum sa spunem asta fara sa ranim

– ne identificam ca ‘salvator’ unic al problemei in cauza; fara noi nu s-ar putea rezolva.

Insa daca „Da”-ul nostru inseamna sa ne reprimam o alta nevoie personala mai puternica, asta nu ne aduce decat probleme pe termen lung. Cred ca e mai sanatos sa invatam sa spunem ‘Nu’ atunci cand asta e ceea ce simtim.

Cum? Fiind sinceri, empatici, creativi, deschisi. „Inteleg ca e important pentru tine sa te ajute cineva la curatenie. Eu mi-am planificat deja toata saptamana pentru altceva si e important pentru mine sa ma tin de promisiunile anterioare. Crezi ca as putea sa te ajut saptamana viitoare, sau te-as putea ajuta sa gasesti pe altcineva sa te ajute saptamana asta?”

Nu suntem niciodata SINGURA solutie la nici o problema care ne e adresata. Strategiile pot fi reformulate, solutiile creative apar din dialog. E nesanatos sa pretindem ca suntem indispensabili si ca salvam lumea, in timp ce in interior suntem profund nefericiti.

Va invit sa practicati asta timp de treizeci de zile, in fiecare zi.